A Ferguson-fiókák csodálatos napjai

A Salford City 2-0-ra legyőzte a Stevenage-t a League Two, azaz az angol negyedosztály első fordulójában, augusztus 3-án, szombaton. Első olvasatra, ebben igazán semmi rendkívüli nincs. A hír értékét azonban máris növeli az a tény, hogy a Salford az elmúlt öt év alatt négyszer jutott egy osztállyal feljebb, azaz 2014-ben még csak a nyolcadosztályban szerénykedett. Sokkal érdekesebb lesz mindez, ha hozzátesszük, hogy a klub története során először szerepel a profi bajnokságban, és egyből győzelemmel nyitott. A történet pedig akkor válik valóban izgalmassá, ha megemlítjük azt az el nem hanyagolható tényt, hogy ezekhez a sikerekhez a Manchester United 92-es, aranygenerációjának alapemberei, Phil Neville, Gary Neville, Nicky Butt, Paul Scholes, Ryan Giggs és David Beckham (no meg egy szingapúri üzletember) elévülhetetlen érdemeket szereztek. Innentől már tényleg érdekes ennek a kis csapatnak a sztorija.

0_afc-fylde-v-salford-city-vanarama-national-league-play-off-final.jpg

Salford közvetlen Manchester elővárosának számít, ahogy az útikönyvek is írják Greater Manchester része, negyedórás autóútra a belvárostól. Már a rómaiak is jártak ott időszámításunk után, 250 környékén. Ezt bizonyítják azok a római érmék, amelyet a térségben találtak. A település története azonban még ennél is korábbi időszakra, a neolit korszakra, azaz körülbelül 12 ezer évre nyúlnak vissza. Salfordshire történelmi megye volt a 12. században, majd később a textilipara is fejlődött, de Manchester hatalmas fejlődése elhomályosította a kisváros töretlen népesedését és fejlődését.

Valami ilyesmi miatt történhetett a futballklubbal is, hiszen brit viszonylatban nagyon későn, csak 1940-ben alapították meg Salford Central néven. Nagyon sokáig csak a helyi bajnokságban kergették a labdát, amatőr klubként próbáltak ismerté válni, ami aztán 1963-ban azzal vált valóra, hogy elindulhattak a Manchester League nevű szerveződésben, Salford Amateur-re változtatták a nevüket, majd 1973-ban, 1975-ben és 1977-ben megnyerték a megyei, azaz a Lancashire Amatőr Kupát. Tulajdonképpen ez volt a legnagyobb sikerük. Igaz, e mellé Manchester megyei kupa és bajnoki címeiből is gyűjtöttek még hetet, de talán sosem gondolták komolyan, hogy arról a szintről valaha is elvezethet bármi az álmok színpadjára, a profi angol bajnokságba.

13379046-0-image-a-2_1557592688148.jpg

Aztán 1980-ban elindult valami. A 11. osztálynak számító Cheshire League-be neveztek be, és két év után két lépcsőt léptek, feljutottak North West Counties League-be. 2008-ban pedig már a nyolcadik osztályban találták magukat, a Northern Premier Leagued-ben vitézkedtek egészen 2014-ig, amikor is hőseink, a manchesteri legendák beléptek a történetbe, továbbírva a "The Ammies" sikersztoriját. A kulcsfigurák mégsem a Manchester United korábbi sztárjai, a Sir Alex Ferguson által felépített sztárcsapat, a 1992-es évjáratú játékosok voltak, hanem egy szingapúri üzletember.

Az 1953-ban született Paul Lim gyerekként még halárusítással foglalkozott, majd a középiskola után Ausztráliában tanult egyetemen, itt tanulmányozta először az üzleti világ és befektetések rejtelmeit. Az 1990-es években már tízmillió dollárt fektetett be, és idén már – a Forbes magazin szerint – Szingapúr 10. leggazdagabb embere lett. Korábban a spanyol Valencia tulajdonosa is volt, de mivel vagyonának jó részét inkább jótékony célokra, azon belül is a sport és az oktatás területeire fordította, így került kapcsolatba az akkor még amatőr státuszú Salford Cityvel, ahol elsősorban a játékosfejlesztést tekintette céljául.

beckham1200_960px.jpg

2014-ben került kapcsolatba a klub a manchesteri legendákkal, akkor még David Beckham nem tartozott a tulajdonosi körhöz. Azon év februárjában már zajlottak az egyeztetések a klub és Neville-testvérek (akik egyébként a Slafordtól 12 mérföldre található Bury városában születtek, amelynek csapata 1894-től tagja profi ligának), valamint Ryan Giggs között. Nem volt kérdés, hogy Salford szülötte, Paul Scholes is csatlakozni fog a csapathoz, amely később Nicky Butt-tal egészült ki. Beszédes volt az a korábbi fotó is, amely nem sokkal később, 2014 márciusa környékén jelent meg. Ezen az öt egykori játékos élőben tekintette meg az akkor nyolcadosztályú csapat egyik bajnokiját.

2014 szeptemberében köttetett meg az üzlet, ennek során a manchesteri legendák, a 92-esek, 10-10 százalékos részesedést vásároltak meg a klubból Paul Limtől (Beckham 2019 januárjában csatlakozott szintén 10 százalékkal). Sőt. 2015 januárjában Paul Scholes és Phil Neville egy meccs erejéig még a kispadra is leültek.

Az öt, egykori legenda nagy álmokat szövögetett. Felhúztak – jobban mondva felújították – a Moor Lane stadiont, 1600 fősről 5108-ra bővítették. A Championship, azaz a másodosztály elérése éveken belül pedig, mint konkrét cél is megfogalmazódott. Aztán idén év elején érkezett David Beckham is, az ő reklámértékét felesleges különösen ecsetelni.

A nyolcadosztályból egyből a hetedikbe, majd egy évvel később a hatodikba jutottak. Itt egy idény elidőztek, de a cél nem változott, az első komolyabb szintet kellett meglépni. Feljutni a profik közé, azaz a League Two-ba. Ehhez 2018-ban meg kellett előbb nyerni a hatodosztályt. Első helyen, azaz osztályozók nélkül jutott a félamatőrnek számító National League-be. Tavaly sokáig versenyben voltak az újabb első helyért, végül a Leyton Orient négy ponttal beelőzte a Salfordot, de a harmadik hely osztályozó lehetőséget jelentett. Ennek elődöntőjében 1-1-es végeredmény után 11-esekkel búcsúztatták az Eastleigh csapatát.

Elérkezett hát a nagy nap. Idén májusban – angol hagyományok szerint – a Wembley-stadionban rendezték a döntőt a Fylde ellen. A szuperlétesítmény kongott az ürességtől, de kit érdekelt ez. Az a 8049 néző, amelynek nagy része Salfordból, vagy Manchesterből érkezett feledhetetlen boldogságot élt át. A Salford City 3-0-ra nyert. Az egykori manchestere legendák, a Class 92 pedig a VIP-páholyban ünnepelt az első komoly sikert. A Salford City története során először jutott fel a profi ligába.

Ryan Giggs volt a májusi meccs után is szóvivő, kijelentette, hogy az első komoly lépést megtették, és egyetlen pillanatra sem fognak leállni, hogy megvalósítsák álmaikat. A nyári felkészülés is jól sikerült, a csapat magját sikerült egyben tartani, a keret jó részét fiatal angol játékosok alkotják.

A kispadon a korábbi negyvenszeres skót válogatott, a legalább ezer profi meccset lejátszott Graham Alexander vezényel. Üde színfoltja a csapatnak két válogatott futballista, igaz mindkettő Angliában született, de a felmenők miatt lehet Ibou Touray gambiai, míg Lois Maynard St. Kitts és Nevis-i válogatott játékos. Valamint az ír Adam Rooney, aki az előző idényben 21 góllal volt a csapat legeredményesebb játékosa.

Az újabb nagy nap aztán augusztus 2-án jött el. A Salford City hazai pályán fogadta a League Two bajnoki nyitányán a Stevenage-et fogadta. Az ötezres stadionba biztonsági okokból csak 3416 jegyet lehetett eladni, de azt mind eladták. A Salford pedig a sheffieldi nevelés, Emmanuel Dieseruvwe két góljával 2-0-ra nyert.

Hat manchesteri legenda közül csak Paul Scholes tudott a történelmi meccsre elmenni, így az egykori kiváló középpályás elmondhatja magáról, személyesen is részese volt a nem mindennapi sikernek. A Salford City története első profi meccsén első győzelmét szerezte meg a legjobbak között. Ahogy Giggs fogalmazott, lehet tovább álmodni.

_108182204_gettyimages-1159263852.jpg